현대의학 자연의학 그리고 의용공학의 세계

메디칼엔지니어ㅣ김동우 010-7216-6789

더라이프케어 010-7216-6789

암환자의 식생활

발효 안된 콩이 건강에 나쁜 이유--Dr. Mercola 사이트 번역

라이프케어 김동우 2018. 7. 24. 10:08


콩에 관하여 찬반 양론이 있을 수 있습니다, 하기 내용은 메콜라박사의 콩에 관한 견해 입니다, 누구나 자신만의 학설을 주장 할 수 있으므로 참고적 내용으로 여겨주시기 바랍니다, 굳이 갑론을박 할 이유가 없습니다. 메디칼엔지니어 ㅣ김동우




발효 안된 콩이 건강에 나쁜 이유

Dr. Mercola 사이트 번역



영국의 의료진실 알리기 운동 본부에서 발행한 책자에 보면

콩은 발효된 것도 조금만 먹어야 한다는 말이 있다.


내 자신이 실천해보아도 청국장을 한번에 알약 2알 정도에 해당되는 양만큼만 아침, 저녁으로 먹으면 별 탈이 없는데 청국장국을 끓여 많이 먹으면 방구가 많이 나온다. 아래 글 번역에 나오는데 콩속의 피틴산이 단백질 소화를 방해하기 때문에 방구가 많이 나온다고 생각한다.


많은 암환자들이 칼슘, 철분, 아연, 마그네슘이 부족한데 이 모든 것의 흡수를 콩이 방해한다니 아주 조금만 먹어야겠다. 제니스테인이라는 항암 성분을 이용하기 위해선 아침, 저녁으로 알약 2개 정도의 분량만 먹으면 된다.

 

 

콩이 건강에 나쁜 이유--Dr. Mercola 사이트 mercola.com에서

 

콩은 유기농이건 아니건 건강에 큰 해를 야기하는 문제있는 구성성분들이 많다. 

*갑상선종 유발 물질: 유기농이건 아니건 발효되지 않은 콩에서 발견된다. 이것은 갑상선 호르몬 생성을 막고 요오드 대사를 방해해 갑상선 기능에 지장을 준다.

 

*이소플라본: 제니스테인과 다이드제인 - 이소플라본은 식물성 에스트로겐으로 인간의 에스트로겐과 비슷하다. 그래서 폐경기 증상의 치료로 권고되기도 하지만 나는 의심스럽다고 생각한다. 전형적으로 우리들 대부분은 너무 많은 에스트로겐 화합물질에 노출되어 테스토스테론이 이상적인 것보다 낮다. 그래서 여성화를 야기하는 식물성에스트로겐에 노출되는 것을 제한하는 것이 실제로 중요하다.


더욱 중요한 것은 이것이 내분비 기능을 방해해 불임을 야기하고 유방암을 증진시킨다는 증거가 있다. 이것은 확실히 중요한 관심사이다.

 

*피틴산--

피틴산은 금속 이온에 붙어서 칼슘, 마그네슘, 철, 그리고 아연 같은 미네랄 흡수를 방해한다.-


이것들은 모두다 우리 몸에서 최적의 생화학 반응이 일어나게 보조적인 역할을 하고 있다. 이것은 특히 채식주의자에게 문제가 된다. 왜냐면 육고기는 이런 피틴산의 메네랄 방해를 감소시키기 때문이다.

 

이것은 폐경 여성과 대부분의 남자에서 가끔 이로울 수가 있다. 왜냐면 철분이 너무 많으면 강력한 산화제로 작용해 생리적인 스트레스를 야기하기 때문이다. 그러나 피틴산은 철분 흡수만 선택적으로 방해하는 것이 아니다: 그것은 모든 미네랄을 방해한다. 이것은 기억하는 것이 아주 중요하다. 왜냐면 많은 사람들이 불충분한 음식으로 이미 미네랄 부족으로 고통받고 있기 때문이다.

 

콩은 곡물 중에서 가장 많은 피틴산을 함유하고 있는 것 중의 한가지다. 콩속의 피틴산은 피틴산을 감소시키는 정상적인 방법인 오래 천천히 요리하는 것 같은 방법에도 내성이 있다. 오랫동안 발효시키는 것만이 의미있게 콩속의 피틴산을 줄인다.

 

* ‘항-영양소’ 같은 자연독--

콩은 또한 사포닌, 콩독, 단백질분해 억제제, 옥살레이트 같은 항영양소를 가지고 있다. 이런 인자들은 단백질을 소화시키는데 필요한 효소의 작용을 방해한다. 작은 양은 항영양소들은 문제를 야기하지 않을 것이지만 현재 미국인들이 먹는 콩의 양은 너무 많다.


* 헤마글루티닌--

피속의 적혈구를 뭉치게 하는 물질이다. 적혈구가 이렇게 뭉치면 산소를 흡수해 조직 곳곳에 산소를 가져다주는 일을 잘 못하게 된다.

 

What About Organic Soybean Oil?

 

Even if you were fortunate enough to find organic soybean oil, there are still several significant concerns that make it far from attractive from a health standpoint. Soy in and of itself, organically grown or not, contains a number of problematic components that can wreak havoc with your health, such as:

•Goitrogens – Goitrogens, found in all unfermented soy whether it's organic or not, are substances that block the synthesis of thyroid hormones and interfere with iodine metabolism, thereby interfering with your thyroid function.

•Isoflavones: genistein and daidzein – Isoflavones are a type of phytoestrogen, which is a plant compound resembling human estrogen, which is why some recommend using soy therapeutically to treat symptoms of menopause. I believe the evidence is highly controversial and doubt it works. Typically, most of us are exposed to too much estrogen compounds and have a lower testosterone level than ideal, so it really is important to limit exposure to feminizing phytoestrogens. Even more importantly, there's evidence it may disturb endocrine function, cause infertility, and promote breast cancer, which is definitely a significant concern.

•Phytic acid -- Phytates (phytic acid) bind to metal ions, preventing the absorption of certain minerals, including calcium, magnesium, iron, and zinc -- all of which are co-factors for optimal biochemistry in your body. This is particularly problematic for vegetarians, because eating meat reduces the mineral-blocking effects of these phytates.

 

Sometimes it can be beneficial, especially in postmenopausal women and in most adult men because we tend to have levels of iron that are too high which can be a very potent oxidant and cause biological stress. However, phytic acid does not necessarily selectively inhibit just iron absorption; it inhibits all minerals. This is very important to remember, as many already suffer from mineral deficiencies from inadequate diets.

 

The soybean has one of the highest phytate levels of any grain or legume, and the phytates in soy are highly resistant to normal phytate-reducing techniques such as long, slow cooking. only a long period of fermentation will significantly reduce the phytate content of soybeans.

•Natural toxins known as "anti-nutrients" -- Soy also contains other anti-nutritional factors such as saponins, soyatoxin, protease inhibitors, and oxalates. Some of these factors interfere with the enzymes you need to digest protein. While a small amount of anti-nutrients would not likely cause a problem, the amount of soy that many Americans are now eating is extremely high.

•Hemagglutinin -- Hemagglutinin is a clot-promoting substance that causes your red blood cells to clump together. These clumped cells are unable to properly absorb and distribute oxygen to your tissues.

 

자료출처:암나은의사